Kulinarne odkrycia w ramach konkursu "Potrawa regionalna z ziemniaków" organizowanego przez Muzeum Wsi Radomskiej

W tym roku, Muzeum Wsi Radomskiej przygotowało obszerny program pełen różnorodnych wydarzeń. Jednym z nich był kulinarny konkurs o nazwie „Potrawa regionalna z ziemniaków”, który cieszył się znacznym zainteresowaniem. Najsłynniejszym gotującym podczas tego wydarzenia był Karol Okrasa.

Swoje kulinarne umiejętności zademonstrowało aż 36 kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z okolic Radomia, które zgłosiły swoje potrawy do konkursu. Głównym sędzią, oceniającym smak potraw, był Karol Okrasa. Razem z nim naukę smaku przeprowadzili: Ilona Jaroszek, dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej, Anna Ziółek, kierownik działu edukacyjnego muzeum, oraz etnolog Aleksandra Żytnicka. Wśród degustowanych potraw były m.in. porka, kapusta kartoflana, gołki kartoflane, gołąbki ziemniaczane, piecoki czy pazibroda.

„Ten konkurs pokazał nam jak wiele różnych potraw można przyrządzić jedynie z prostych składników, takich jak ziemniaki. Uczestniczki konkursu opowiadały, że choć są to proste i „biedne” potrawy, to jednak są one niezwykle smaczne. Wszystko co próbowaliśmy było wyśmienite. Potrawy te są idealnym sposobem na kulinarną edukację młodego pokolenia.” – podkreśla dyrektor Jaroszek.

Zwycięzcą konkursu okazała się pazibroda przygotowana przez koło gospodyń wiejskich „Ludwinianki”. Drugie miejsce zdobyła kapusta dębowa, dzieło kółka „Wólczanki znad Iłżanki” z Wólki Gonciarskiej. Podium uzupełniają pyzy ziemniaczane z sarniną oferowane przez kółko gospodyń wiejskich Trablice.

Renomowany szef kuchni, Karol Okrasa, wysoko ocenił potrawy i podkreślił: „Dzięki doświadczeniu zdobytym w tym konkursie dowiedzieliśmy się o wielu nowych sposobach na przyrządzanie ziemniaków. Chciałbym podziękować wszystkim uczestnikom, którzy poświęcili swój czas na gotowanie dla nas. Było to niezwykle inspirujące doświadczenie.”