Od 21 do 26 maja grupa rumuńskiej młodzieży wraz z opiekunami przebywa w Radomiu w ramach unijnej inicjatywy „Żyjmy eko”. Podczas pobytu w Radomiu młodzież uczestniczy w zajęciach w Zespole Szkół im. 72 Pułku Piechoty oraz zwiedza miasto i okolice. Odwiedzający współpracują także z lokalną młodzieżą uczącą się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczestniczą w warsztatach poświęconych kuchni molekularnej i wegetariańskiej, która jest stosunkowo mało znana w Rumunii.
Rumuńscy uczniowie pochodzą z Liceul Technologic Gheorghe Ionescu Sistesti, szkoły przetwórstwa rolnego położonej w Valea Calugaresca, w regionie Ploiesti, niedaleko Bukaresztu. W programie ich pobytu w Radomiu znalazły się różne atrakcje, w tym wycieczka do Muzeum Wsi Radomskiej, gdzie na wystawie plenerowej wzięli udział w warsztatach lepienia pierogów prowadzonych przez Koło Gospodyń Wiejskich „Zdziechowianki”.
Podczas pobytu rumuńscy goście zwiedzili zabytki Radomia, odwiedzili nowoczesną hodowlę papryki Marka i Anety Grelów we Wrzeszczowie w gminie Przytyk. Tam burmistrz Dariusz Wołczyński omówił osiągnięcia regionu, w tym produkcję papryki. Dodatkowo grupa zwiedziła Iłżę, zamek, miejsca związane z poetą Bolesławem Leśmianem oraz skorzystała z przejażdżki kolejką wąskotorową do Marcul, a następnie integracyjnego ogniska.