Dzień otwarty w zespole szkół spożywczych i hotelarskich

Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w piątek 31 marca zaprosił wszystkich na coroczny Festiwal Zupy. Już po raz 13. w „Gastronomiku” rozbrzmiewały aromaty, potrawy przygotowane przez uczniów oraz pokazy kulinarne w wykonaniu profesjonalnych kucharzy. Impreza zbiegła się z Dniem Otwartym i przyciągnęła setki osób.

Festiwal Zupy stał się coroczną tradycją Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. W tym roku jednak formuła uległa drobnej zmianie. Zamiast zwyczajowego konkursu na najlepszą potrawę, dla wszystkich chętnych przygotowano degustację.

Festiwal Zupy w tym roku odbył się w zmienionej formie. Uczniowski konkurs gotowania nie był tym razem uwzględniony. W zamian za to zapewniliśmy degustację różnych zup wszystkim uczestnikom tego dnia w naszej szkole. Dodatkową atrakcją był pokaz kucharzy z radomskich jadłodajni, którzy przygotowali specjalne dania dla gości.

Radosław Starczewski, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, podzielił się z nami.

Szefowie kuchni biorący udział w konkursie to nasi wychowankowie. Mamy na myśli restauracje La Specia, Teatralna i Mela Rosa, choć w tym ostatnim przypadku pokaz przeprowadziła nasza uczennica, która odbyła tam praktyki. Szefowie kuchni w tym miejscu wyszkolili ją tak skutecznie, że wybrali ją do reprezentowania Mela Rosa.